W jaki sposób można chłodzić wiertła do gresu?

Wiercenie w gresie jest bardzo czasochłonne, dlatego też nawet najlepsze jakościowe wiertła do gresu błyskawicznie się nagrzewają. Aby ograniczyć przerwy w pracy pamiętać należy o regularnym schładzaniu wierteł, dzięki czemu znacząco wydłuży się ich żywotność.

Dlaczego warto chłodzić wiertła?

Jak powszechnie wiadomo podczas wiercenia, w miejscu wykonywania otworów błyskawicznie dochodzi do wzrostu temperatury wierteł. Wynika to oczywiście z tego, że dochodzi do tarcia. Podczas pracy należy kontrolować wiertła, aby nie doszło do ich przegrzania i zniszczenia. Kluczem do sukcesu jest nie tylko wybranie odpowiedniego chłodziwa, ale również dostosowanie szybkości skrawania. Głównym zadaniem chłodzenia jest oczywiście obniżenie temperatury. Pamiętać należy także o tym, że chłodzenie odpowiada w wielu przypadkach za smarowanie. Jeżeli wiertła do gresu posiadają smarowanie to automatycznie zmniejsza się zarówno tarcie, jak i również narost temperatury.

Jak chłodzić wiertła?

Najprostszym sposobem na chłodzenie wiertła jest oczywiście moczenie ich w wodzie. Pamiętać należy jednak o tym, że woda niestety nie ma właściwości smarujących. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są specjalne emulsje chłodzące, które nie tylko chłodzą, ale również smarują wiertła do gresu. Idealną ciecz chłodzącą można zrobić również samodzielnie w warunkach domowych. Zwykłą wodę można zmieszać z oliwą i mydłem. W ten sposób powstaje niezawodna emulsja, która doskonale nadaje się do chłodzenia wierteł. Tego typu rozwiązanie wbrew pozorom doskonale sprawdzi się nie tylko w amatorskim wierceniu.

Cenne wskazówki

Cieczą chłodząco-smarującą można polewać nie tylko wiertła do gresu, ale również same miejsce w którym wykonuje się otwory. Bardzo ważne jest również to, aby dobrać odpowiednie obroty. Jeżeli dojdzie do przegrzania wiertła to przestanie ono spełniać swoje podstawowe zadania. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że do chłodzenia wierteł można wykorzystać zwykły olej do prowadnicy piły spalinowej albo popularny płyn glikolowy do chłodnicy.